Planetside - az MMOFPS

Amit nem lehet 3 mondatban elmagyarázni, azt látni kell. A Planetside ilyen. Magyarországon méltatlanul ismeretlen MMOFPS, ami komoly függőséget okoz. 2012. november 20-án szintet lépett az FPS-műfaj. Elindult a Planetside 2. Planetside - az intelligens ember shootere.

Auraxis térképek nagyban

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.11.27. 06:40

Épp most találtam!

Mivel a játékban nem csak egy-egy map-et kell ismerni, hanem illik tisztában lenni a nagyobb bázisok neveivel, meg jó ha van egy kép fejben arról, hogy mi merre lehet a kisebbek közül is, itt van 3 térkép, lehet tanulmányozni, míg lecseng a sor a belépéskor! 

http://ps2maps.com/

1 komment

Planetside 2 low end gépeken - emberi nyelven

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.11.26. 21:54

Előrebocsátom, hogy ez a bejegyzés messzemenőkig nem szakmai, talán már túlságosan is egyszerűsít. Ennek két oka van. Egyrészt nem vagyok szakember, másrészt nem szakembereknek készül. Úgy írom le, ahogy én megértettem.

Sokan panaszkodnak, hogy a Planetside 2 nagyon lagol, nagyon akad, nagyon rosszul fut középkorú, vagy éltesebb gépeken. Egyrészt ez úgy tűnik, Planetside betegség - az első rész is megelőzte a korát technológiailag. Nem kinézetben, hanem netkódban, egyebekben.

Ez a játék is bőven futhat 5-8-10 évig, az akkori belépő gépek röhögve teljesítik túl a mostani a gamer konfigokat, tehát ez idővel egyre kevesebb játékosnak fog gondot okozni. 4-5 év és a legtöbb játékos úgyis gépet cserél, vagy legalábbis videókártyát.

De mit is értünk akadás, lagolás, rossz futás alatt? Egy netes játékban három dolog akadályozza a folyamatos megjelenítést.

1 - Túl magas grafikai részletesség 

2 - Túl sok számítanivaló a processzornak

3 - hálózati problémák

Aki nem akar 2016-ig várni, az is tehet egy-két dolgot ezeken a frontokon. Talán segít.

Akkor sorban - visszafelé! :)

Hálózati problémák

Az online játékok nem igényelnek extra sávszélességet, emiatt nem fogja a szolgáltatód blokkolni az elérésedet, nem úgy mint a régi szép időkben a fájlcserélőket, torrentezőket. 

A netes forgalom tulajdonképp nem nagy. Kap a kliens egy csomó nyers adatot, hogy xy erre szalad, erre lő, erre néz, gyorsít-lassít stb, és ezt a kliensed eléd rajzolja. Ugyanezeket az adatokat te is feltöltöd magadról. Ez másodpercenként lejátszódik néhányszor, a köztes időt meg "átlagolja" a program. Emellett ezt a játékot terheli még az ingame VOIP, vagy a Teamspeak, amit külön indítasz. Ezzel együtt sem olyan bődületes az adatmennyiség.

Ami fontos, az a ping, és a packet loss. A ping millisecundumban mutatja, hogy a tőled elindított jel mikor ér el a szerverig és vissza. Ha kicsi a ping, akkor kisebb késéssel látod az eseményeket. Egy átlagos MMO-t simán el lehet játszani 300-500 pinggel (0,3-0,5 mp), de egy pörgős lövöldözésben azért ezt igyekszik mindenki 100 alatt tartani. Sokat te magad nem tudsz tenni azon kívül, hogy amíg játszol, lemondasz a pornó letorrentezéséről. Na meg persze EU szervert választasz. Kisebb földrajzi távolság - kevesebb csomópont, rövidebb ping.

Magas pingnél mindenki hamarabb lő rád, mint ahogy meglátod őket, kanyarban is utolér a lövedék, nem poén így játszani. De hithű Galaxy pilóta még lehetsz. 

A másik probléma a packet loss. Magyarul csomagvesztés. Kis csomagocskákban küldöd és fogadod az adatokat, ebből elenyésző számú elvész az éterben. Mi történik a csomagok nélkül? A program "átlagol". Ha az utolsó 5 csomagban (ami bőven 1 mp-en belül van) pl futott előtted keresztbe valaki, akkor a hiánynál sem jön zavarba a játék, kirajzolja a karaktert mintha még mindig ugyanúgy futna. Ha neked akadozik a kapcsolatod, veled is így csinál, ezért lehet látni néha a levegőben futó figurákat, ahogy legyőzve a gravitációt haladnak szépen azon a vektoron, amit a program a legutolsó ismert pozícióból kiszámol. Na de hirtelen beérkezik a következő csomag - ekkor a gép aktualizál, és ha az ellenséged épp irányt váltott, akkor az addigi átlagolt megjelenítésből hirtelen hipp-hopp, megjelenik a valós helyén. Te meg anyázol, hogy warpol, teleportál a g*ci... 

Ezzel sem tudsz mit tenni - szerencsére nem is nagyon kell vele foglalkozni, a hazai netkapcsolatok elég stabilak. Te viszont már tudod (ha eddig nem tudtad), hogy miért nem találsz el senkit.

2 - Túl nagy terhelés a CPU-nak

A netforgalom nem nagy, viszont ez is bőven ad feladatot a processzornak. Bár nem kell a mesterséges intelligenciával vesződni (mert olyan a játékban nincs), a rengeteg karakter, jármű, lövedék, tereptárgy (liftek, teleportok, pajzsok) pályáját, ezek ütközéseit bizony számolni kell. Ettől van az, hogy a nagyobb ütközetek annál is lelassulnak, akiknek a grafkártyája toppon van, de a proci mondjuk csak kétmagos. Minél több a szereplő, annál több a kölcsönhatás - és ez nem is egy-az-egyben nő, szerencsére azért nem is exponenciálisan, hiszen nem mindenki hat mindenkire.

Minden segítség jól jön tehát, ami a processzort tehermentesíti. Mit is tehetünk? 

Először is legyen 8 giga ram a gépünkben, meg egy 64 bites oprendszer. Ha ez nem jön össze, akkor legyen minél több, minél gyorsabb. 6-8 giga fölé már nem feltétlen érdemes menni, illetve segít persze, de ha valakinek szűk keresztmetszet a videókártya is, akkor inkább oda tegye a 8-ról 12-re fejlesztés árát, azt az 5-6000 Ft-ot, és inkább vegyen egy jobb kártyát. 6-8 alatt viszont költsünk RAM-ra.

Aztán: msconfig. Aki ECDL-tanfolyamon tanulta a számmisztikát, annak ez már varázslat, a legtöbbünknek megmutatta valami hozzáértő haver. Na ezt írjuk be a keresőnkbe (mármint hogy msconfig) és futtassuk! Keressük meg az automatikus indítást és szörnyedjünk el azon, hogy mennyi szirszar indul el, mikor a gépet bekapcsoltuk és az oprendszer már felállt. Ezek közül a legtöbb elől büntetlenül ki lehet venni a pipát. Hagyjuk meg az antivírust (és tűzfalat, ha külön van), hagyjuk meg az egér meghajtóját, meg ami még olyan fontosnak tűnik, aztán újraindítás. Ha ezzel eddig nem próbálkozunk, akkor most látványos javulást érhettünk el. Amúgy a gugli a barátja mindenkinek, ha rákeres az indítandó kódra, jó eséllyel rátalál, hogy mi az és mit csinál, eldöntheti, hogy kell-e neki ez minden induláskor.

Másik msconfig beállítás: SZOLGÁLTATÁSOK. Kezdésnek tegyünk egy pipát oda, hogy rejtse a windows szolgáltatásokat, a maradékra meg guglizzunk rá, és ha nem tűnik életbevágóan fontosnak, akkor állítsuk le és tiltsuk az automata indulást. Piszkálni csak óvatosan...

Regisztrációs adatbázis rendbetétele. A regisztrációs adatbázis a windows egy olyan része, amihez jobb nem nyúlni, ha nem tudod pontosan, hogy mit csinálsz. Vannak viszont ingyenes programok, amik kitakarítják innen a szemetet. Ilyen pl a ccleaner. Rákeres, letölt, install, futtat, regisztrációs adatbázis rendbetétele, összes hiba kijelölése, kijelölt hibák javítása. Aztán havonta egyszer megint lefuttatod. 

Lemez töredezettségmentesítése. Váltás SSD-re. Az elsőt nem fejtem ki, a másodikról annyit, hogy a töltési időkön gyorsít, de a játékban látott teljesítményt nem dobja annyira látványosan. De hát jön a Karácsony, akinek nincs még, kérjen a Jézuskától, ártani nem árt.

Na, kicsit elkalandoztam, de ezeket elvégezve úgy általában is jót teszünk a rendszerünkkel. Mit tehetünk még a játékban? A cél ugyebár, hogy tehermentesítsük a processzorunkat.

A settingsben (itt is general settings) vegyük ki a jelzést a raw mouse input opciónál. Ha zavar, hogy erre bekapcsol az egérgyorsítás, akkor kapcsoljuk vissza! Audiónál csökkentsük a csatornák számát mondjuk 64-re. Akár lentebb is, amíg össze nem folynak a hangok. MIvel a legtöbb gépben már nincs hangkártya, a hangchip meg a procira támaszkodik, a procitól vesz el erőforrásokat, tehát itt lehet nyerni egy keveset. Próbálgatni kell.

És akkor videókártya.

Csökkentsük a felbontást, de tartsuk az eredeti képarányunkat. A render quality alapból fullon van, 85-90% környékére "büntetlenül" vissza lehet húzni, tehát a látvány nem lesz érezhetően rosszabb. Ez alá is lehet menni,  sőt kell is, ha még mindig 20-30 alá esik a tempó a legkisebb tűzharcban. Nekem az IGP HD 3000 esetében 1366/768-ig kell lemennem és 50%-ra venni a rendert, hogy low beállítás fölött egy picivel eldöcögjön. Ekkor mondjuk már ocsmányul el van mosódva a kép, de játszható marad a játék. Keressünk kisebb harcokat, míg összejön egy nagyobb videókártyára való.

A panel jobb oldalán a szokásos grafikai beállításokra van mód, vegyünk mindent low-ra, (felbontást vegyük a legalacsonyabbra előtte), és aztán szépen állítgassuk az egyes opciókat és döntsünk aszerint, hogy megéri-e az adott látványbeli javulás. Nekem pl. az effects quality mid alatt azt jelenti, hogy nem mindig rajzolja ki a becsapódó lövedéket (ha ez egy 150 mm-es HE lövedék, akkor sem). Tehát van, ami nélkül nem lehet élni, mindenki szépen be tudja lőni magának.

Segíthet még, ha windowed módban futtatjuk a játékot. A fullscreen windowed viszont felveszi a monitor natív felbontására a képet, ami gyenge kártyákat túlzottan is leterhel. 

Mivel néhány beállítás csak a kliens újraindításával változik, regeljünk be a Föld egy átellenes pontján lévő szerverre pl, Ausztráliába, ott a mi csúcsidőnk (esti órák) nekik kora reggel-délelőtt, tehát jó eséllyel sorbanállás nélkül tudunk ki-be lépegetni a játékba.

Aztán még egy-két okosság:

Csak érzésből mondom, de nekem mintha jobban futna közepes beállításokkal a játék (1-2 dolog innen butítva), mint low beállítással. Talán a mid beállítás agresszívebben követel magának egy kis figyelmet a procitól, meg a beépített grafikus chiptől? Ki tudja? Az is lehet, hogy hülyeség, próbálja ki mindenki!

Az árnyékok eltüntetése. Az árnyékokat a játékban nem tudod teljesen kikapcsolni, viszont azok a fekete pacák rengeteg erőforrást zabálnak. A megoldás?

  1. Keress rá a játék mappájára!
  2. Keress rá a a UserOptions.ini fájlra és csinálj egy másolatot róla! Ez biztonsági mentés lesz.
  3. Nyisd meg az eredeti fájlt Notepaddel (Jegyzettömb)
  4. Az árnyékok kikapcsolásához keresd meg a  ShadowQuality sort és az értékét állítsd 0-ra. (ShadowQuality=0)
  5. Mentsd el!
  6. Az intézőben nyomj rajta egy jobbklikket, és a fájl attribútumai közt állítsd be, hogy Csak olvasható (read only)! 

Ezzel megszabadultál az árnyékoktól. Bizonyos szituációkban segíthet, mert hamarabb meglátnád az ellenség árnyékát, mint őt magát, de ez viszonylag ritka. Cserébe érezhetően javul a megjelenítés sebessége.

És akkor egy másik trükk: A kirajzolt távolság csökkentése.

Az első 3 lépés ugyanaz

4. Keress rá a RenderDistance=-1.000000  sorra és az értéket állítsd 1000.000000 -ra. Fontos, hogy alapból mínusz 1-en van, tehát a mínuszjelet is vedd ki! 

5. mentsd el! (Ha az előző tippet isvégigcsináltad, akkor mentés előtt állítsd vissza a fájl attribútumait ismét írhatóra, különben most nem engedi elmenteni!)

6. Állítsd ezt is csak olvashatóra!

Ezzel azt éred el, hogy az 1000 m-nél távolabbi objektumokat, embereket és terepet jótékony köd borítja. Ez azért még mindig több, mint a leghosszabb célzott lövés a sniperrel, és a repüléshez is általában elég a körülötted lévő 1 km-es gömb látványa. Az 1 km-nél rövidebb összetűzéseket viszont nem befolyásolja. 

Na, aki ezt átrágta, annak minden elismerésem, remélem a tippek segítenek és a leírás hosszát sem bánta mindenki!

 

Címkék: Címkék

8 komment

Hosszú, álmatlan éjszakák, Szevasztok!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.11.21. 22:20

Az online FPS műfaj szintet lépett! A Planetside 2 elkezdődött!

...

Én meg itt ülök 25 órával a launch után, és bejegyzést írok. Legalább hasznosan töltöm az időmet, amíg a több, mint 500-as várólista leketyeg. Végül is halad ez, 10 perc alatt lett belőle 350.

Random rövid tippek jönnek, rendszertelenül. 

- Mielőbb jusson el mindenki a karakteralkotásig, és várja ki egyszer a sorát. Az offline fejlődési rendszer miatt kapjuk a cert pontokat szép lassan, nekem bő 12 óra alatt 106 jött össze, ami elég néhány alap páncéljavításra, meg 1-2 irányzékra - igaz, ebből 100-at alapból mindenki kap, tehát a 2 óránként 1 pont ütem igen sovány... Fél évre magára hagyod, akkor sem lesz egyszemélyes hadsereg! :)

- CSAPAT, CSAPAT, CSAPAT! Olyan ez, mint a szex! Egyedül is lehet, hozzáértő társaságban viszont sokkal jobb. Válassz egy szakaszt (ESC után az alsó ikonsoron a fejre klikkelsz, aztán a SQUAD menüpontra). Ha szétszórtnak tűnik a társaság a térképen, lépj tovább. Az összeszokott csapatok általában egy helyen vannak, és hasonló dolgot csinálnak, pl. harckocsiznak épp, vagy repülnek, és kommunikálnak. Nem folyamatosan, de legalább pár percenként szerveznek magukon valamit, vagy épp célokat jelölnek ki, figyelmeztetnek, segítséget kérnek. 

Előfordulhat viszont, viszont a beépített kliens helyett Teamspeaket, vagy Ventrillot használnak. Ingame szakasz-chaten rá kell kérdezni, általában jól fogadják az újoncokat. Ez alatt persze nem a "jajjdejóhogyittvagy, ülj le, mesélj magadról, teát-kekszet?" hozzáállást kell várni. Inkább megtűrnek maguk közt, gyere velünk, lőjünk egy irányba, kapsz egy helyet a repülőn, a medic majd néha rádnéz ha épp arra jár...  tehát amíg tartod a lépést, addig élvezed a csapat előnyeit, ha viszont negyedórákra lemaradsz, simán kirúgnak, mert kell a hely egy másik játékosnak, aki esetleg már bizonyított. 

- OUTFIT, OUTFIT, OUTFIT! A legtöbb jól működő szakasz outift-szakasz, tehát a zömöt, ha épp nem a teljes társaságot egy outfit adja. Nyilván összeszokottabbak, ismerik a tagok erősségeit, kedvelt szerepeit - és könnyebb őket kordában tartani, hiszen felismerték a csapatmunkában rejlő lehetőségeket. Az outfitek általában fenntartanak egy saját honlapot, kiterjedt fórumozás folyik, megosztják a tudást, az ötleteiket. Ha valahogy mégsem egy ilyen klánban találod magad, válts! Ez a játék csapatban, jó csapatban tárja fel igazi értékeit. 

A beilleszkedést mindenkinek saját tehetségére bízom. Általános szabályok érvényesek, nem fingunk hangosan, nem köpünk az asztalra, nem ugatunk le akárkit... általában nem kell senkit lenyűgözni azzal, hogy már c64-en toltuk az operation wolfot és ekkora k/d arányunk van. Figyelni, tanulni, kérdezni, utánaolvasni... A játékban meg nem lemaradni, hálátlan szerepet is vállalni, amit lehet, magunktól kitalálni.

A legtöbb outfit angol nyelvű, de nem csak angolokkal. Van tiszta francia, olasz. német, orosz...

- Szerveződik magyar outfit az sg.hu fórumán http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1310630035&index=2 . A Miller szerveren TR oldalon a Jammers, a vezetője snomag. 

- A cert pontokat az elején érdemes többfelé szórni, egy kicsit jobb páncél, az elsődleges képességek újabb fokozata mind 1-1 pontba kerülnek, ezt érdemes szétteríteni. A többit rátok bízom. Én 2x reflex-sightot vettem a mordályokra, meg egy 12x távcsövet a mesterlövésznek, de ez ízlés dolga. A távcsövek sokat kitakarnak, és nagyon szűk lesz a látótér is. Itt van link mindhárom oldal optikáihoz, benne videókkal. http://planetside.wikia.com/wiki/Weapon_Optics_and_Addons

- Fegyverek vásárlása előtt érdemes a trial funkciót használni. Ekkor fél órára használatba veheted az eszközt, ezalatt rájöhetsz, hogy fekszik-e a te stílusodnak, vagy sem. Utána 8 órán át nincs trial - na meg arra sincs több, amit egyszer kipróbáltál. Viszont egy kicsit bugosnak tűnik (vettem 1-2 dolgot, de nem jelent meg mind), majd meglátjuk, mit lép a support. Az árak egyébként nem (nagyon) húzósak, 5 dollár 500 station cash, néha olcsóbban is hozzá lehet jutni. Egy komoly fegyver ára 700 station cash, tehát 7 dollár, 1500 Ft, és örökre a tied. (Ennek a mondatnak az eredetije még 70 centtel számolt - az azért jobban hangzott.)

- A játékban ALT+F-et nyomva a bal alsó sarokban kijelzi a pillanatnyi FPS-t, és azt, hogy GPU, vagy CPU limit miatt nem lehet több.

A lista folyamatosan bővül.

3 komment

Már csak 30-at kell aludni Karácsonyig!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.10.19. 08:46

2012. november 20. - Planetside 2 launch.

Utána már nem kell aludni.

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

Írni kéne valamit...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.09.21. 14:54

... helyette játszom. Béta-tesztelek...

 

Bár már jó ideje feloldották a titoktartásit, a blog mégsem frissült azóta, hogy a technikai teszt idején született bejegyzésemet kitettem. Ennek több oka van:

Első és legfontosabb, hogy most, hogy van már mivel játszani (ok, eddig is volt) esténként én is inkább tesztelek, nem pedig arról írok, hogy milyen jó lenne tesztelni. Ez mondjuk magánügy, de aktív szerző nélkül nincs blogcontent.

Második és még legfontosabb, hogy bár napról-napra növekszik az élményanyag, nem érdemes ezt "naplószerűen" vezetni, mert a játék folyamatosan változik. Rengeteget fejlődött két hónap alatt technikailag, lényegében eltűntek  "tízpercenként kivág desktopra" problémák. Folyamatosan nőnek az FPS-ek, bár elsősorban az ATI kártyák tulajdonosai talán elégedetlenebbek. A jövő hétre ígértek egy patchet, ami a low-end gépeken is jelentősen növeli majd a megjelenítés sebességét, szóval aki már próbálta, de elkeserítette, hogy régebbi vasán nem fut a játék, az nézzen rá vissza!

Emellett pedig - nagyon támaszkodva a bétaközönség véleményére, visszajelzéseire - rengeteget változik a játékmechanizmus. A kezdeti kissé kaotikus térképek helyett apróbb/nagyobb változtatásokkal elérték, hogy mostanra frontvonalak mentén alakulnak ki a harcok (ezek persze kisebb-nagyobb bázisok körül csúcsosodnak ki, tehát senki ne várjon kilométer-hosszú futóárkokat, vagy 500 méter széles hurrázó szuronyrohamokat). Ez nagyon fontos előrelépés, mert a győzelem akkor lesz stratégia, taktika és kommunikáció kérdése, ha az ellenség hadmozdulatai megjósolhatók, a mieink tervezhetők. Ettöl (is) lesz több a játék, mint egy átlagos multis FPS.

Változik a nagyobb bázisok (hadviselő felenként 3 db alapból, összesen 9 ilyen van a térképen) bevételének, megvédésének módja is, ahogy az is, hogy ez mit eredményez a játékban. Változik a bázisok alaprajza, felszereltsége is.

És persze folyamatosan változik a fegyverek karakterisztikája, egyensúlya - ehhez jön, hogy folyamatosan nyílnak meg a képzettségek (pl. hekkelés), képességek (pl. parancsnoki rendszer), felszerelések (páncélmódosítók, irányzékok, fegyvertartozékok, sőt, új fegyverek, illetve járműves képességek).

Bármit is írnék, az épp a pillanatnyi állapotot tükrözné, ami viszont lehet, hogy már másnapra gyökeresen megváltozik. Ebben a helyzetben épp ezt a változékonyságot emelem ki, mint fontos fegyvertényt. A fejlesztők odafigyelnek a visszajelzésekre, és hajlandóak addig finomítani a mechanikát, amíg a játékélmény valóban élvezetes és összetett lesz. Ha kell, változtatnak a koncepció egy-egy jelentős alapján, kipróbálják a B, sőt C-tervet is, és azt tartják meg, ami valóban előnyére válik a játéknak.

Megy a bétateszt, és ez valóban egy old school béta. Nem a reklám helye, meg a hype felfuttatása a feladata, hanem a teljesítmény és a játékmenet optimalizálása. Ennél jobb nem is történhet egy játékkal!

Címkék: Címkék

6 komment

Planetside 2 - első benyomások

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.08.02. 16:22

A Planetside 2 beta verziója már egészen közel van, ha kedvezőbben alakulnak az események, akár már most is menne, jelen állás szerint augusztus első hétvégéje környékén élesednek a beta szerverek.

A technikai teszt viszont már bő két hete zajlik azon szerencsésekkel, akiknek meghívót kaptak - valószínűleg a megadott hardver-elemek alapján. Mivel egy meghívóhoz én is hozzájutottam, és néhány estét, fél éjszakát már eltöltöttem a játékban, jöjjön néhány információ, benyomás, vélemény, amit valszínűleg Magyarországon először itt lehet majd olvasni.

Mivel a játék még beta előtti állapotban van (bár valószínűleg készen, vagy majdnem készen a betára), az itt leírtak változhatnak, változni fognak. Rengeteg tartalom nem került még élesítésre, amelyek viszont meghatározóak lesznek az éles verzióban. Jelen állás szerint tehát még nem az a célja a tesztelésnek, hogy a játék milyen élményt nyújt, hanem hogy technikailag működik-e.

Ezzel együtt a játékot már most élmény játszani. Már most jönnek azok a "Planetside pillanatok", amik akár évekig benne maradnak a játékosban, legyenek azok apró momentumok, vagy egy nagyobb terv végrehajtása a csapatoddal közösen. Ezek szubjektív dolgok, térjünk vissza az objektivitás mezejére!

Amivel a játékos először szembesül, az a látvány. Amit viszont lát, ahogy ez mozgásban kinéz, az már nagyon függ a hardvertől. Míg megjön a HD7770-es kártyám, addig bizony a core i5 2500k GPU-jára hagyatkozok, ami ugyebár sokmindenre alkalmas de a 2012-es AAA játékok futtatása nem tartozik ezek közé. Illetve mégis. A játék motorja a Forgelight engine egyik fontos tulajdonsága a széles skálázhatóság. Masszív multis játékról lévén szó, ahol ráadásul teljesen hiányoznak a botok, elsőrendű fontosságú hogy a játék egy átlagos játékos PC-jén elfogadható sebességgel fusson. És itt nem csak a netkódról van szó (ne feledjük, FPS, hitboxokkal, egérrel célzással, ezt nem lehet 300-400 körüli pinggel játszani, mint egy MMORPG-t!), hanem a grafikáról, a framerateről.

Az előzetes ígéretek szerint a játék elfut egy ötéves gépen is (ez nagyjából valamilyen core 2-t jelent, meg GT8-9-ezres sorozatú VGA-t). Ezzel együtt John Smedley azt twittelte, hogy egy core 2 duo+8800 GT-n nem lesz "fun" a játék. Kérdés, hogy a fun mit jelent persze.

A másik véglet igénye, meg a marketing szempontjából viszont fontos, hogy a játék brutálisan jól nézzen ki HD felbontásokban, ultra texturákkal, ködökkel, porokkal, remegő levegővel, kiscsilló poligonból álló modellekkel - és mindezt produkálja akkor is, ha akár 70-100 ember is van a képernyőn. Majdhogy nem a "baszni és kéne, meg szűzen is kéne maradni" dilenma.

Éééés, a varázslat működik! Ami gameplay videóként látható a tube-on (nem tudni, milyen kártyával valószínűleg valami magas sorozatú gtx670-680 körül) az is igaz, és a grafika lehúzható egészen 1024*768-ra és olyan grafikai részletességre, ami majdhogynem a quake3-at idézi. Ráadásul az én antigamer gépemen 1024*768 felbontás mellett, viszont részletes modellekkel és látványos texturákkal (de egyszerű árnyékokkal, kevés részecskével), hosszú-hosszú látótávolsággal kifejezetten játszható frissítési értéket kaptam. (Azzal együtt senkinek nem ajánlom az integrált GPU-s játékot! :) )

A látvány technikai része tehát rendben van. Széles tömegek rendelkeznek olyan géppel, amelyek ésszerű kompromisszumokat kötve a felbontás, vagy az effektek részletessége terén kiválóan tudja futtatni a játékot. Aki pedig egy izmosabb processzor mellé egy középkategóriás (gamerszemmel) videókártyát is fel tud mutatni, tehát gondolok itt a gti550ti és felfelé, valamint a HD6790-6850 szinttől felfelé, (árban ez brt. 30.000 Ft körül kezdődik manapság, az lényegében teljes pompájában élvezheti a játékot. Az örök GeForce vs ATi vitában hazánkban kicsit erősebb pozícióban érzem az ATI megoldásait - legalábbis a középmezőnyben - mivel ár/teljesítmény arányban általában felülmúlják a geforce kártyákat. Viszont az elcsipegetett információkból az derül ki, hogy a fizika erősen támaszkodna a PhysX-re, ilyen viszont nincs az ATi kártyáin. A fejlesztés-tesztelés is elsősorban a gtx kártyákon ment. Végleges verdiktet persze csak a tesztelés adna.

Mi kell még? Processzor és memória. Ez utóbbit könnyebb elintézni, a ram ára évek óta nevetségesen alacsony (DDR 3, persze), akinek nincs elég, az vesz. A játék első része a tapasztalatok szerint nagyon meghálálta a ramot, várhatóan nem lesz ez másképp most sem.

A processzor már inkább adottság, ha már azon változtat valaki, jó eséllyel szintet lép a rendszer is. Tapasztalatok szerint mivel a nagyszámú egység, valamint ezek lövedékei, ütközései, mozgásuk, stb. jelenti a számítási feladatot, sokat számít maga az órajel. Hogy a magok valós száma és a HT mennyit nyom a latban, az összehasonlító tesztek elvégzését igényelné.

Összességében vizsgálva tehát: abból a kevés információból, ami nyilvános, illetve amit láttam, jó eséllyel mondható, hogy a 3 évesnél nem sokkal idősebb játékosgépeken jól, az ennél újabbakon kiválóan fog futni a játék.

A hangokról nem beszélek, egyrészt low-medium-high-ultra beállításokon is mehet, másrészt úgyis egy apró headseten hallgatom. Az 5.1 támogatás persze alap (lehet, hogy ennél több is), a hangok a valós fizikának megfelelően viselkednek (távoli hangok késleltetése, doppler effektus, stb.

Persze csak azért, mert egy játék viszonylag jól skálázható és optimalizált még senki nem akarna ezzel játszani. Mit nyújt tehát játékélményben a Planetside 2?

Azzal kezdtem a bevezetőt, hogy rengeteg funkció még nem éles. Nincs karakterfejlődés, a fegyverek minimális mértékben módosíthatók, a kinézet adott, nincsenek implantok - ezek inkább játékegyensúlyt érintő dolgok, majd a beta idejére bekerülnek.

Nem működik még a küldetésrendszer (ahol lesznek automatikusan generált küldetések, illetve a szakaszok (és e fölötti szerveződési szintek) vezetői is állíthatnak össze küldetéseket, ami célként lebeg majd hű katonái szeme előtt. Alapvető szerepet szánnak ennek, mert ez teszi lehetővé, hogy szervezett alapon menjen a játék, ne csak a chat-et spammelje tele mindenki a saját kis harcához kérve erősítést. Érdekes lenne működés közben látni.

Működik viszont minden kaszt.

Infiltrator - álcaruha (mint a Predator), mesterlövészpuskával
Light Assault - a cgi trailer főhőse, könnyített páncél, karabély, jetpack! És igen, lehet landolni a levegőben szálló repülőkön (és be lehet szállni, belőni még nem sikerült)! :)
Combat engineer - Páncélja neki is könnyebb, de csak ő képes járműveket javítani (elég gyorsan), illetve telepíthet géppuskát és szórhat el lőszerutánpótlást
Combat medic - magáért beszél. Gyógyít, és újraéleszt. Mivel minden katona pajzsa újratöltődik, de az életerő nem, elsősegélycsomagok, gyógyítóterminálok meg nincsenek, ezért a jólétünk erősen függ tőle.
Heavy assault - izmos páncél, LMG-szerű puska és járművek ellen hatásos rakétavető (ez utóbbi minimális lőszerjavadalmazással, jó ha van egy engineer a közelben)
MAX - Mechanized Assault eXosuit Böszme lépegető, egy-egy karján egy-egy fegyverrel (géppuska, gépágyú, vagy légelhárító), a karokra rakott fegyvereket lehet variálni.

És mindegyik jó móka, mindnek van helye a harcmezőn. A light assault különösen népszerű, háti rakétája kb. 10 mp-et bír, viszonylag hamar töltődik, simán kiveti magát a 10. emelet magasából és sérülés nélkül ér le. A beltéri terepakadályok, szintkülönbségek sem jelentenek problémát. A mesterlövész dolga nem könnyű, láthatatlansága rövid ideig tart, a távcső mozog (van levegővisszatartás, ez segít), a golyót húzza a gravitáció. A medic és az engi igazán csapatban hatékony, bár az elszórt lőszerutánpótlás nagyon kell a Heavy assault rakétavetőjéhez. A Heavy assualt extra páncélja, és brutálisan nagy tárja tényleg minden támadás-védekezés alapjává teszi, a MAX-ok pedig képesek előretörni ott is, ahol még a Heavy assault is elakad.

Ez történik tehát két lábon. De mi van a járművekkel?

Ígérték, mutatták őket, vannak. Quad az olcsó transzport A-ból B-be, van egyszemélyes tank (nem egyszerű vezetni és lőni), de elég gyors, profilja alacsony. Van többszemélyes tank (vezető is kap fegyvert), és van csapatszállító "kamion", tetején két géppuskával, összesen 12 férőhellyel. A járművek mind elég gyorsak, fordulékonyak, a géppuskák jól használhatók repülő célok ellen is. A lőszerjavadalmazás viszont messze nem végtelen.

A légierőt három gép képviseli. A Galaxy csapatszállító már szerepelt a trailerben, egy ember vezeti, van rajta 4 gépágyú (egy előre, kettő oldalra, egy hátra), elvisz összesen 12 főt, akár MAXokat is. Leszállás után újraéledő és ellátópontként működik. Lassú, lomha, egy nagy bálna az égen, ha meg egyszer felgyorsul, akkor ember legyen a talpán, aki megállítja.

A Liberator 3 üléses bombázó, előre géppuska, hátra géppuska, lefelé gránátvető. Talán a legkönnyebben irányítható. Ez a két repülő mindenkinél ugyanazt tudja.

A legkönnyebb gépek már jellemzőek az adott frakcióra, a Mosquito a TR variáns, agilis darab, a Reaver az NC kicsit lassabb, de erősebben páncélozott darabja, a Schyte pedig a VS vadászgépe, olyan, mint egy repülő sarló. Felszerelésük variálható lesz, földi vagy légi célpontok ellen. Ez a fajta variálhatóság (plussz a páncélozottság, motorerő, stb, testreszabhatósága) minden járműre igaz lesz, tehát igazán stílusunkhoz és a feladathoz igazíthatjuk a járműveket.

A repülés fizikája, irányítása nem feltétlen jelent azonnali beteljesülést az egyszeri wannabe pilótának. A gépek WASD-re gyorsulnak-lassulnak, illetve balra-jobbra fordulnak. Ezen felül van egy-egy gomb az emelkedés-süllyedésre (nem az orrával célozva az eget-földet, hanem kb úgy, mint egy helikopter). A bedöntéseket viszont egérrel végezzük (minden irányba, illetve hát így célzunk). Ez a sokfelé tagolt irányítás szokatlan elsőre, és ráadásul nehezen is megszokható. Biztos lehet hatékonyan használni, mert láttam már repülni olyanokat, akik egész magabiztosan mozogtak, de amikor az ember az egérhez nyúl, könnyen megkavarodik, hogy merre kéne fordítani a gépet... Ráadásul a motor számol lendületet, tehát egy hosszú süllyedés után hiába rántjuk fel a gép orrát, egy ideig még "seggel előre" fogunk süllyedni. Szóval gyakorolni-gyakorolni-gyakorolni és nem kizárt, hogy eredményt csak gamepaddel, vagy soktengelyes joystick-el lehet majd elérni.

Hát dióhéjban ennyi.

Viszlát a harcmezőn! (remélem, addigra már megtanulok repülni és röhöghetek első szárnypróbálgatásitokon!)

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

Planetside 2 CGI Trailer: Death Is No Excuse

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.07.26. 08:20

Kicsit Warhammer 40K:Dawn of War intro, viszont nagyon Planetside! Ilyen hosszú életben azonban ne reménykedjen senki (főleg NC színekben)!

Végre elérkezett a Planetside 2-höz, (és a Sony Online Entertainmenthez) méltó CGI trailer. Hozza az összes klisét, amit egy trailertől elvár az ember, de a sodró lendületű animáció magával rántja azokat is, akik nem igazán tudták eddig, hogy a Planetside-ot eszik-e, vagy isszák.

Igaz, ebből sem fogja megtudni. Az egész jelenetsor kb. annyira tükrözi a játékot, mint amennyire egy első éjszakai kalandját mesélő srác elbeszélése a tegnap este történéseit. Szóval látványos túlzás, amit láttunk, szemérmetlen NC propaganda, azzal együtt működik. És évek múlva visszaemlékezve planetside-beli élményeimre, tényleg valami ilyesmivé szépülnek az emlékek.

És erre végre felfigyelt a gamer sajtó is, helyére kerül a játék a fejekben, és hirtelenjében mindenkinek nagyon várós lett a cím. Teljes joggal - igaz, nem a trailer jogán, hanem a játék erényei jogán, de ez már mindegy.

Végre magyarok is figyelnek rá. 

Viszlát a harcmezőn!

Címkék: trailer animáció CGI Planetside2 Death is no excuse

1 komment

Ideje frakciót választani!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.07.21. 21:40

Ezt megkönnyítendő, kétperces zenés összefoglaló a három választható oldalról! Mondjuk erősen el van tájolva a költő, amikor a VS nagyságáról beszél, aki jót akar, az úgyis a TR-t választja... :)

Szólj hozzá!

Planetside 2 E3 bemutató

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.06.26. 21:27

Sok szöveg, kevés mozgókép, de legalább van idő nézelődni. Viszonylag kevés új infó, viszont ezt végignézve mindenki képbe kerülhet a játék alapjait illetően.

Címkék: videó e3 Planetside2

Szólj hozzá!

Az magyar gamer sajtóról

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.06.10. 19:03

Eltelt az E3, mindenki szépen hazament, a kiállítók veregetik a vállukat, hogy milyen jól sikerült a szereplés, az újságírók kialusszák az időeltolódást. Minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Többek közt a Planetside 2 ismertsége is. Jobban mondva, ismeretlensége.

Pedig...

Pedig körülbelül 10 éve már attól hangos a gamer sajtó, hogy így az újítás hiánya, úgy a kitaposott ösvények, bejáratott brandek, rókabőrök... Annyira el is van foglalva a nagy sírás-rívással a világ, hogy közben majdnem teljesen észrevétlenül tűnik el egy olyan játék, ami végre valami igazán komoly célt tűzött ki maga elé, és a legjobb úton van a megvalósulás felé.

A legtöbb shooter vért izzad, hogy elhitesse a játékossal, hogy egy háború tombol körülötte. Tavaly a Battlefield 3 eljutott odáig, hogy kb. 2x3 szakasznyi katona harcát tette játszhatóvá - ez ugye a 64-es bűvös szám. Minden más csak töredéke ennek. 

A SOE pedig megteremti a Háborút, ahol 2000 ember játszik majd egy térképen. Ehhez a semmiből kódoltak egy motort, ami ezt lekezeli az utolsó lövedékig. Erre felhúztak 3 játszható oldalt. Megteremtik a karakterosztályokat, és belövik őket úgy, hogy a legtöbb fórumozó a bőség zavarától szenved, hogy mit is kéne játszani. Aztán ott vannak a járművek, főleg a légi hadviselés tűnik nagy favoritnak. Beépített hangalapú kommunikáció, testreszabhatóság, mindez olyan audiovizuális körítéssel, hogy 2012-ben sem kell miatta szégyenkezni, vagy azzal mutatni meg a haveroknak, hogy "kicsit szar a grafika, de nézzétek meg a játékmenetet!" - és ez az egész free to play modellben. 

Igen, a shooterek éppen most lépnek szintet, és ez a trend mintha teljesen kimaradna a hazai újságírásnak. Még a lego GTA-ról, meg a Raymanről is több szó esik (rókabőr, valaki?), mint a Planetside-ról, ráadásul a legtöbb játékosszájt (a kisebbek) átvették egymástól az "akarsz olyan MMOFPS-t játszani, ahol mindenki egyhelyben áll és lövi egymást? Ja, vannak repülők is!" idézetet. Látom, sikerült megérteni a feladatot! Gratulálok, gamekapocs!

Mellesleg a magyarok nincsenek egyedül ezzel a hozzáállással. A francia és a finn magazinok sem foglalkoznak a játékkal (és még ki tudja, hogy ki nem), ez Magyarországgal együtt már kb. 80 milliós lakosságot jelent. Nem 80 millió potenciális játékost, de ha csak 1 ezrelékről beszélünk (1000 emberből 1 talán csak érdeklődik a számítógépes lövöldözős játékok iránt...) - ez 80.000 potenciális játékos ebben a három országban, aki ha nem keres kifejezetten MMOFPS-t (és miért tenné, hisz a futószalagon gyártott folytatásokkal épp eléggé le van kötve), akkor soha nem is jut el a tudatáig, hogy merre halad a világ.

Nevezzétek fanboykodásnak (a fanboyism mennyivel elegánsabban hangzik! :) ), de úgy látom, hogy a gamer sajtó most messze maga alatt teljesít azzal, hogy ennyire rosszul méri fel a trendeket, és ennyire agyonhallgat egy tényleg forradalmi játékot. 

Persze vannak, akik felismerik, ha gyöngyszemet találnak. PCGamer: Best Shooter, Best MMO, Best of Show, Most Awards Received; GamespyBest Shooter, Best Free-to-play, Best PC-exclusiveGameInformerBest in Show; IGNBest MMO, Best PC Game - és további kb. másfél tucat jelölés.

Persze ha az e3 videók nagy része a lenge öltözetű csajokról, a Sonynál bőkezűen mért ingyensörről és hasonlókról szól, akkor min is vagyok meglepve?

Most pedig döntsétek el, hogy mi is volt a fontos történés a 2012-es E3-on! 

http://www.gamestar.hu/e3-2012-lanyok-lenge-oltozetben.html

http://tv.gamestar.hu/video/e3-2012-sony-briefing

Sajnos a gamestar beágyazott lejátszóját nem tudom nektek csak úgy linkelni... :(

Címkék: e3 planetside2 gamer sajtó

Szólj hozzá!