Planetside - az MMOFPS

Amit nem lehet 3 mondatban elmagyarázni, azt látni kell. A Planetside ilyen. Magyarországon méltatlanul ismeretlen MMOFPS, ami komoly függőséget okoz. 2012. november 20-án szintet lépett az FPS-műfaj. Elindult a Planetside 2. Planetside - az intelligens ember shootere.

Hosszú, álmatlan éjszakák, Szevasztok!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.11.21. 22:20

Az online FPS műfaj szintet lépett! A Planetside 2 elkezdődött!

...

Én meg itt ülök 25 órával a launch után, és bejegyzést írok. Legalább hasznosan töltöm az időmet, amíg a több, mint 500-as várólista leketyeg. Végül is halad ez, 10 perc alatt lett belőle 350.

Random rövid tippek jönnek, rendszertelenül. 

- Mielőbb jusson el mindenki a karakteralkotásig, és várja ki egyszer a sorát. Az offline fejlődési rendszer miatt kapjuk a cert pontokat szép lassan, nekem bő 12 óra alatt 106 jött össze, ami elég néhány alap páncéljavításra, meg 1-2 irányzékra - igaz, ebből 100-at alapból mindenki kap, tehát a 2 óránként 1 pont ütem igen sovány... Fél évre magára hagyod, akkor sem lesz egyszemélyes hadsereg! :)

- CSAPAT, CSAPAT, CSAPAT! Olyan ez, mint a szex! Egyedül is lehet, hozzáértő társaságban viszont sokkal jobb. Válassz egy szakaszt (ESC után az alsó ikonsoron a fejre klikkelsz, aztán a SQUAD menüpontra). Ha szétszórtnak tűnik a társaság a térképen, lépj tovább. Az összeszokott csapatok általában egy helyen vannak, és hasonló dolgot csinálnak, pl. harckocsiznak épp, vagy repülnek, és kommunikálnak. Nem folyamatosan, de legalább pár percenként szerveznek magukon valamit, vagy épp célokat jelölnek ki, figyelmeztetnek, segítséget kérnek. 

Előfordulhat viszont, viszont a beépített kliens helyett Teamspeaket, vagy Ventrillot használnak. Ingame szakasz-chaten rá kell kérdezni, általában jól fogadják az újoncokat. Ez alatt persze nem a "jajjdejóhogyittvagy, ülj le, mesélj magadról, teát-kekszet?" hozzáállást kell várni. Inkább megtűrnek maguk közt, gyere velünk, lőjünk egy irányba, kapsz egy helyet a repülőn, a medic majd néha rádnéz ha épp arra jár...  tehát amíg tartod a lépést, addig élvezed a csapat előnyeit, ha viszont negyedórákra lemaradsz, simán kirúgnak, mert kell a hely egy másik játékosnak, aki esetleg már bizonyított. 

- OUTFIT, OUTFIT, OUTFIT! A legtöbb jól működő szakasz outift-szakasz, tehát a zömöt, ha épp nem a teljes társaságot egy outfit adja. Nyilván összeszokottabbak, ismerik a tagok erősségeit, kedvelt szerepeit - és könnyebb őket kordában tartani, hiszen felismerték a csapatmunkában rejlő lehetőségeket. Az outfitek általában fenntartanak egy saját honlapot, kiterjedt fórumozás folyik, megosztják a tudást, az ötleteiket. Ha valahogy mégsem egy ilyen klánban találod magad, válts! Ez a játék csapatban, jó csapatban tárja fel igazi értékeit. 

A beilleszkedést mindenkinek saját tehetségére bízom. Általános szabályok érvényesek, nem fingunk hangosan, nem köpünk az asztalra, nem ugatunk le akárkit... általában nem kell senkit lenyűgözni azzal, hogy már c64-en toltuk az operation wolfot és ekkora k/d arányunk van. Figyelni, tanulni, kérdezni, utánaolvasni... A játékban meg nem lemaradni, hálátlan szerepet is vállalni, amit lehet, magunktól kitalálni.

A legtöbb outfit angol nyelvű, de nem csak angolokkal. Van tiszta francia, olasz. német, orosz...

- Szerveződik magyar outfit az sg.hu fórumán http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1310630035&index=2 . A Miller szerveren TR oldalon a Jammers, a vezetője snomag. 

- A cert pontokat az elején érdemes többfelé szórni, egy kicsit jobb páncél, az elsődleges képességek újabb fokozata mind 1-1 pontba kerülnek, ezt érdemes szétteríteni. A többit rátok bízom. Én 2x reflex-sightot vettem a mordályokra, meg egy 12x távcsövet a mesterlövésznek, de ez ízlés dolga. A távcsövek sokat kitakarnak, és nagyon szűk lesz a látótér is. Itt van link mindhárom oldal optikáihoz, benne videókkal. http://planetside.wikia.com/wiki/Weapon_Optics_and_Addons

- Fegyverek vásárlása előtt érdemes a trial funkciót használni. Ekkor fél órára használatba veheted az eszközt, ezalatt rájöhetsz, hogy fekszik-e a te stílusodnak, vagy sem. Utána 8 órán át nincs trial - na meg arra sincs több, amit egyszer kipróbáltál. Viszont egy kicsit bugosnak tűnik (vettem 1-2 dolgot, de nem jelent meg mind), majd meglátjuk, mit lép a support. Az árak egyébként nem (nagyon) húzósak, 5 dollár 500 station cash, néha olcsóbban is hozzá lehet jutni. Egy komoly fegyver ára 700 station cash, tehát 7 dollár, 1500 Ft, és örökre a tied. (Ennek a mondatnak az eredetije még 70 centtel számolt - az azért jobban hangzott.)

- A játékban ALT+F-et nyomva a bal alsó sarokban kijelzi a pillanatnyi FPS-t, és azt, hogy GPU, vagy CPU limit miatt nem lehet több.

A lista folyamatosan bővül.

3 komment

Egy kis ízelítő a léptékből

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.05.25. 20:01

Már annyiszor írtam, hogy a Planetside legnagyobb erénye a harcok léptéke volt, hogy már én is unom, főleg hogy a Planetside 2 médiaanyagából eddig nem tudtam alátámasztani semmivel.

Most egy kis fény látszik az alagút végén. Jöjjön egy másfél perces ingame videó (még mindig alpha), ami kis ízelítőt ad arról, hogy hogy is néz ki majd a légtér egy-egy csatában. Hát, szakkifejezéssel élve talán a clusterfuck közelíti meg leginkább az élményt...

 

És nem feledni! INGYENES lesz, és már most így néz ki!

Címkék: video alpha gameplay reaver galaxy planetside2 liberator

Szólj hozzá!

Képeslapok Auraxisról

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.12.17. 14:53

 

Egy kis nézegetnivaló.

 

Annyi vergődés után feltaláltam  spanyolviaszt, az indafotós albumlinkelést. Mostantól végre nem csak wall of text postokat várhattok, hanem némi vizuális orgiát is! 

Az első csík (nem, stóhlbuci most nem játszik) Auraxisról készült képeket mutat be. Itt fogunk játszani. Jelen állás szerint kb. 1 kontinens, a sivatagos-kanyonos Indar lehet kész, ez látszik a screenshotokon, és itt készülhetetett az intro videó is.

 

Aztán majd rájövök, hogy miért jelenik meg kétszer ugyanaz. Meg arra, hogy ha én látom a szerkesztőben, akkor az miért nem látszik kívülről.

 

Címkék: concept screenshot képposzt planetside2 auraxis

Szólj hozzá!

Ez most ronda

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.12.10. 09:32

De dolgozok rajta.

 

Update 1: Egyre rondább.

Szólj hozzá!

A kinézetre sem lesz panasz

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.11.06. 21:11

Az utóbbi napok-hetek rengeteg új képet hoztak - miközben a világ azzal volt elfoglalva, hogy a Battlefield 3 mennyire istenkirályul néz ki. Az alábbi képek tanulsága szerint azonban a Planetside 2-nek sem kell majd szégyenkeznie. 

Bár más a stílus, a részletgazdagság valami lenyűgöző ezeken a képeken. Kérdés persze, hogy milyen ára lesz ennek a rendszerkövetelmények tekintetében - nos, erre még korai lenne a válasz. A motor mindenesetre jól skálázható, egy 2011-ben átlagosnak tekinthető PC-n bőven futnia kell majd a játéknak. Amilyen hosszú kifutást szánnak a programnak (hisz a 8. éves első részt sem lőtték még le), ez a megjelenési részletesség egész biztos nem fogja megizzasztani az egyszeri gamer konfigját.

De jöjjenek most a képek!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A játék legnagyobb értéke - a közösség

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.09.09. 08:00

Van valami a Planetside-ban, amit más online shooterek nélkülözni kénytelenek, mégpedig az állandó világ. Mapek, szobák, meccsek vannak, pár percenként újraindul a harc, lehet, hogy nem is a korábbi társaiddal leszel egy csapatban. Tétje ugyan van a játéknak, izgalom, feszültség, adrenalin, sikerélmény - vagy épp kudarc, egér belevágása a monitorba... De pár perc és minden kezdődik újra.

Az állandó játékvilág viszont összefüggést ad a harcoknak, értelmet nyer a küzdelem. Teret nyerni, előnyhöz jutni, sarokba szorítani az ellenfeled. Tartani a kulcsfontosságú bázisokat, csomópontokat... Akár egy biztos vereségnek is lehet stratégiai jelnetősége, hisz ha elég ideig tartosz fel egy nálad nagyobb erőt, akkor valahol máshol, valakik mások előre tudnak törni, csendben bázist tudnak foglalni. Vagy lehet, hogy te és csapatod csak egy elterelő támadást intéztek, hogy megosszátok a védelem erőit.

Lehet, hogy "öngyilkos" küldetésre indulsz, de a támadásod taktikai előnyhöz juttatja az oldalt, akinek a színeiben játszol. Sőt, lehet, hogy a főcsapással haladsz, de közben tudod, hogy mások vállalják az elterelő harcokat.

A játék nagyon komplex taktikára, stratégiára ad lehetőséget, és ez nem működik csapatmunka nélkül. Amelyik oldal jobban szervezi magát, az fog aznap felülkerekedni. Ezt követeli meg, és erre ad lehetőséget az állandó világ.

A közösség alapegysége az outfit. Az outfit - más játékban guild, klán - adja a lelkét a játéknak. A legrégebbi outfitek a játék 2003-as kezdése óta fennállnak és az így szerveződő közösségek tagjává válni önmagában is hajtóerőt jelent. Ennyi év után az outfitek önmagukban megtartó erőt jelentenek. Nem csak a játékért játszol, hanem a haverok, a társaság miatt. Nem cél a játék, hanem eszköz.

A játékmechanikából következik az egymásra utaltság, és a support szerepekre is legalább akkora szükség van, mint gyors reflexekre. A játékban messze nem a kill/death arány az egyetlen mérőszám... Egy jól elhelyezett újraéledő pont, a háttérben végzett önzetlen javítás/gyógyítás, tankok, légvédelem, vagy csapatszállítók vezetése nélkül a legjobb k/d is meddő fölény marad.

Ez a csapatszellem végigkíséri az egész játékot. Itt nem csak közvetlen csapattársaid segítenek gyógyítással, javítással, hanem lényegében mindenki-mindenkinek.

Talán a játék "egymást támogató" mechanizmusa miatt, talán az érett játékosok miatt (kicsit tyúk-tojás dilenma ez), a játékon kívül is megmarad a konstruktív, hozzáállás. A játék fórumain persze néha megy a "kinek a hosszabb?", meg játék közben is van egy-egy odaszólás, főleg ha valaki nagyobb erők harcolnak felesleges helyeken és a megosztottság miatt mindenki szív, de nem ez az alaphang.

Legyél te is a közösség része!

Címkék: közösség outfit planetside planetside universe

Szólj hozzá!

Nem a ruhat eszi az embert...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.07.30. 19:58

...hanem az ember a ruhatot?

Mutassatok egy MMO-t, ahol egy első szintű karakter ellenfele lehet akár egy kimaxolt karakternek! (ok, de a Second Life-ban nincs harc! :) )

A Planetside ilyen. Egy karakter erejét a játékos adja, játéktechnikailag (majdnem) semmi előnyt nem ad a magasabb szint. Hát ezt meg hogyan? 

Címkék: statisztika fegyver fejlődés jogosultság planetside1 certification skill based

Szólj hozzá!

Mit is láttunk a előbb?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.07.27. 23:00

A Planetside 2 trailere nem fog lenyűgözni senkit. Nincs benne feszes akció, nincsenek benne csilli-villi effektek, nincs benne ütős zene, nem élőszereplős - amit pedig mutat, mind láttuk már más játékokban. Halo-ból szalajtott lila izék lézerfegyverrel? Lebegő tank? Nyílt irányzékkal célzás? Been there, done that.

Amit viszont láttunk, az a térképnek egy icipici szelete, egy torony valahol egy kanyonban. Ezért folyik háromirányú harc, főleg gyalogos egységek közt, ám kapunk ízelítőt némi páncélos harcból, majd az egészet "lezárandó" megérkezik a lovasság izé légierő, 5 vadászgép fedezete alatt egy csapatszállító.

Az igazi akció csak most kezdődik - sugallja a videó, és elnézve az eltelt 8 év tapasztalatait, (a Planetside első része 2003. óta fut) az akció igazán nagyívű lesz.

Ui: Ha valaki tud a "nagyívű"-nél jobb szót az EPIC fordítására, kérem jelezze még az elején! Még sokszor lenne szükség erre a jelzőre. :)

 

Címkék: trailer planetside2

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása