Planetside - az MMOFPS

Amit nem lehet 3 mondatban elmagyarázni, azt látni kell. A Planetside ilyen. Magyarországon méltatlanul ismeretlen MMOFPS, ami komoly függőséget okoz. 2012. november 20-án szintet lépett az FPS-műfaj. Elindult a Planetside 2. Planetside - az intelligens ember shootere.

Az magyar gamer sajtóról

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2012.06.10. 19:03

Eltelt az E3, mindenki szépen hazament, a kiállítók veregetik a vállukat, hogy milyen jól sikerült a szereplés, az újságírók kialusszák az időeltolódást. Minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Többek közt a Planetside 2 ismertsége is. Jobban mondva, ismeretlensége.

Pedig...

Pedig körülbelül 10 éve már attól hangos a gamer sajtó, hogy így az újítás hiánya, úgy a kitaposott ösvények, bejáratott brandek, rókabőrök... Annyira el is van foglalva a nagy sírás-rívással a világ, hogy közben majdnem teljesen észrevétlenül tűnik el egy olyan játék, ami végre valami igazán komoly célt tűzött ki maga elé, és a legjobb úton van a megvalósulás felé.

A legtöbb shooter vért izzad, hogy elhitesse a játékossal, hogy egy háború tombol körülötte. Tavaly a Battlefield 3 eljutott odáig, hogy kb. 2x3 szakasznyi katona harcát tette játszhatóvá - ez ugye a 64-es bűvös szám. Minden más csak töredéke ennek. 

A SOE pedig megteremti a Háborút, ahol 2000 ember játszik majd egy térképen. Ehhez a semmiből kódoltak egy motort, ami ezt lekezeli az utolsó lövedékig. Erre felhúztak 3 játszható oldalt. Megteremtik a karakterosztályokat, és belövik őket úgy, hogy a legtöbb fórumozó a bőség zavarától szenved, hogy mit is kéne játszani. Aztán ott vannak a járművek, főleg a légi hadviselés tűnik nagy favoritnak. Beépített hangalapú kommunikáció, testreszabhatóság, mindez olyan audiovizuális körítéssel, hogy 2012-ben sem kell miatta szégyenkezni, vagy azzal mutatni meg a haveroknak, hogy "kicsit szar a grafika, de nézzétek meg a játékmenetet!" - és ez az egész free to play modellben. 

Igen, a shooterek éppen most lépnek szintet, és ez a trend mintha teljesen kimaradna a hazai újságírásnak. Még a lego GTA-ról, meg a Raymanről is több szó esik (rókabőr, valaki?), mint a Planetside-ról, ráadásul a legtöbb játékosszájt (a kisebbek) átvették egymástól az "akarsz olyan MMOFPS-t játszani, ahol mindenki egyhelyben áll és lövi egymást? Ja, vannak repülők is!" idézetet. Látom, sikerült megérteni a feladatot! Gratulálok, gamekapocs!

Mellesleg a magyarok nincsenek egyedül ezzel a hozzáállással. A francia és a finn magazinok sem foglalkoznak a játékkal (és még ki tudja, hogy ki nem), ez Magyarországgal együtt már kb. 80 milliós lakosságot jelent. Nem 80 millió potenciális játékost, de ha csak 1 ezrelékről beszélünk (1000 emberből 1 talán csak érdeklődik a számítógépes lövöldözős játékok iránt...) - ez 80.000 potenciális játékos ebben a három országban, aki ha nem keres kifejezetten MMOFPS-t (és miért tenné, hisz a futószalagon gyártott folytatásokkal épp eléggé le van kötve), akkor soha nem is jut el a tudatáig, hogy merre halad a világ.

Nevezzétek fanboykodásnak (a fanboyism mennyivel elegánsabban hangzik! :) ), de úgy látom, hogy a gamer sajtó most messze maga alatt teljesít azzal, hogy ennyire rosszul méri fel a trendeket, és ennyire agyonhallgat egy tényleg forradalmi játékot. 

Persze vannak, akik felismerik, ha gyöngyszemet találnak. PCGamer: Best Shooter, Best MMO, Best of Show, Most Awards Received; GamespyBest Shooter, Best Free-to-play, Best PC-exclusiveGameInformerBest in Show; IGNBest MMO, Best PC Game - és további kb. másfél tucat jelölés.

Persze ha az e3 videók nagy része a lenge öltözetű csajokról, a Sonynál bőkezűen mért ingyensörről és hasonlókról szól, akkor min is vagyok meglepve?

Most pedig döntsétek el, hogy mi is volt a fontos történés a 2012-es E3-on! 

http://www.gamestar.hu/e3-2012-lanyok-lenge-oltozetben.html

http://tv.gamestar.hu/video/e3-2012-sony-briefing

Sajnos a gamestar beágyazott lejátszóját nem tudom nektek csak úgy linkelni... :(

Címkék: e3 planetside2 gamer sajtó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://planetside.blog.hu/api/trackback/id/tr554577258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.