Planetside - az MMOFPS

Amit nem lehet 3 mondatban elmagyarázni, azt látni kell. A Planetside ilyen. Magyarországon méltatlanul ismeretlen MMOFPS, ami komoly függőséget okoz. 2012. november 20-án szintet lépett az FPS-műfaj. Elindult a Planetside 2. Planetside - az intelligens ember shootere.

Háttértörténet - Hetedik rész

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél 2011.12.09. 11:13

Jessicana Morgannis - első rész

Richard Morgannis vezérkari ezredes holovid naplójából - Terrán Köztársaság, Discovery-1. 2642. január 5.

Lányomnak, Jessicanának:


Itt vagyunk a naprendszer külső peremén egyetlen ember, Tom Connery látomása miatt. Őt úgy ismered, mint korábbi Elnökünket, az ember, akinek hatására a világ az ismeretlen felé nyújtotta a kezét.

 

Hosszú évek óta dolgozok vele, már az Akadémiáról ismerjük egymást. Ahogy ő is mondaná, az ő története csak egy a sok közül, ami idáig vezetett, de úgy gondolom, érdemes megismerni ennek a hátterét is. Mielőtt 2445. május 13-án a "Fegyverletétel" véget vetett a "minden háborút lezáró háborúnak", az emberiség az egész bolygót csatatérré változtatta. Mivel lényegében minden természeti erőforrást kimerítettünk, háború indult azért a kevésért, ami még maradt. A 75 évnyi háború, éhezés, a járványo kiírtották és földig rombolták a városokat. Milliók haltak meg és úgy tűnt, semmi nem vethet véget ennek a felesleges háborúnak.

Bárcsak mást mondhatnék, Jess, de az emberiség nem azért hagyott fel a háborúval, mert megtanulta a leckét. Történelmünkben semmi nem utal arra, hogy valaha is sikerült volna bármit is így megtanulni. Nem. A háború azért ért véget, mert tudósok történelmi jelentőségű bejelentést tettek. Naprendszerünkben van egy Törés az űrben.

Kiderült, hogy a jelenséget tulajdonképp már száz évvel korábban megfigyelték, pontosan 2345. november 28-án, ám akkor ez néhány hét múlva eltűnt, mielőtt megkezdődtek volna a vizsgálatok. A kormányok szondákat küldtek az irányába, de 98 éven és 4 hónapon keresztül nem észleltek semmit. 2444. március 16-án viszont ismét feltűnt a jelenség, a szondák megkezdték az adatgyűjtést és továbbítást, ám leálltak, mert a jelenség ismét eltűnt. Ám ezúttal a tudósok már nem a sötétben tapogatóztak. A szondák három, valszínűleg egymással kapcsolatban lévő felfedezést küldtek meg, amelyek örökre megváltoztatták az emberiség történelmét.

Az első a Törés - vagy ahogy nevezték, a Féregjárat - létezésének megerősítésre volt. A kutatók elmélete szerint a jelenség lehetővé teszi az űr két pontja közötti azonnali anyagátvitelt, lehetőséget biztosítva jelenlegi űrbéli akciórádiuszunk jelentős kitolására. Ám az, hogy a féregjárat hova vezet, nem ismert.

Mégis, egy féregjárat bárhová is vezessen, történelmi jelentőségű marad. És bár a féregjárat hozott minket ide, akkoriban jelentőségét elhomályosította a szondák további felfedezései.

Aznap, mikor a Törés bezárult, a Plutó megmagyarázhatatlan módon szétrobbant. Fogalmunk sem volt arról, hogy mi pusztíthat el egy egész bolygót, de könnyen belátható, mekkora pánikot okozott a bejelentés a Földön.

A Plutó megsemmisülésén túl azonban a harmadik felfedezés vetette a legnagyobb azonnali visszhangot.

A Plutó szétrobbanása és a féregjárat lezáródása előtt a tudósok a Föld minden részéről multispektrális jeleket fogtak, melyek a féregjárat felől érkeztek a Földre. Letapogattak minket, de hogy mi - vagy inkább ki - az nem vált ismertté. Akárhogy is, most már megcáfolhatatlan bizonyítéka volt annak, hogy nem mi vagyunk az egyetlen értelmes létforma az univerzumban. A következtetések világosak voltak. Bármi is pusztította el a Plútót, az tudomást szerzett a bolygónkról és létezésünkről.

Jess, nem volt többé idő a céltalan kis háborúnkra. Létezett valami rajtunk kívül, valami ami akkora erővel rendelkezett, hogy ha fajunk fenn akart maradni, félre kellett tennie a háborúskodást. Meg kellett tanulni együtt dolgozni a túlélésünk érdekében.

Több mint egy évig tartott, de 2445. május 13-án aláírták az egyezményt, ami minden országnak fegyverszünetet ígért, abban a reményben, hogy a túlélésünk érdekében mgekezdődik a közös munka. Tudod, még csak gyerek voltam, hét éves amikor láttam a felvételeket az egyezmény aláírásáról, de még én is éreztem ennek jelentőségét. De azt nem gondoltam, hogy te és én még részese leszünk a következményeinek.

Nem volt szükség különálló kormányokra. Szerepüket átvette az egész emberiség jólétéért dolgozó Terrán Köztársaság. Minden korábbi ország delegált tagokat. A Kormányzat legfontosabb feladata a bolygó védelmének megszervezése lett, ezt követte a béke a jólét és a műszaki haladás biztosítása minden polgára részére. Hogy megvalósítsa ezeket az elképzeléseket, szigorú törvényeket állított, mely közül a legelső és legfontosabb ez volt: Senki nem áll a törvények felett. Hogy mindenki szabad legyen, mindenkire azonos szabályok kell, hogy vanatkozzanak. Az emberiség történelme folyamán először valóban egyenlővé vált mindenki.

A Terrán Köztársaság minden tekintetben felülmúlta a hozzá fűzött reményeket.

Pontosan 98 év és négy hónap elteltével, 2542. július 3-án harmadik alkalommal is megnyílt a féregjárat. A szondák és az automata védelmi berendezések készen álltak, de ez alkalommal nem szkennelték a Földet. Egyesek azt a nézetet képviselték, hogy amit korábban egy idegen faj által végrehajtott szkennelésnek hittünk, valójában csak saját szondáink által megzavart jelek voltak. Talán - gondolták egyes kutatók - soha nem is voltunk veszélyben.

Bizonytalanság lett úrrá - ha nincs egy közös ellenség, nem fogunk ismét egymás ellen fordulni és újrakezdeni a háborúskodást?

Nos, ez nem következett be. Egész népünk megváltozott az eltelt idő alatt. Mivel mindenki számára elő tudtunk állítani olcsó üzemanyagot és élelmet, nem volt szükség további háborúkra. Azért teremtettük a világbékét, hogy biztosítsa túlélésünket - és ez működött. Mivel már nem kellett a túlélésért harcolnunk, oly régen visszaszorult kalandvágyunk is visszatért.

2582. júniusáig felfedeztük és terraformáltuk a környező bolygókat és holdakat. BÁr valaha be voltunk zárva saját kis bolygónkra, a kolombuszi szellem, ami egykor őt új kereskedelmi útvonalak után kutatva az Újvilágba vezette, minket is elvezetett a Plútón túli övezetbe, új bolygókhoz, új világokhoz. Hat éves volt Jess, amikor megkezdtük az életet a Mars holdján a Phoboson. A terraformálás előtt ott elképzelhetetlen lett volna az élet. Azóta viszont - de hát ismered a parkokat, a folyókat a Phoboson! Életet teremtettünk a halálból.

Ez a kalandvágy és a nyomán érkező felfedezések fogalalkoztattak akkor mindenkit. Felismertük, hogy terjeszkedni akarunk, sőt, terjeszkednünk kell. Itt kezdődik Tom Connery története és itt kapcsolódsz be te, én és még vagy 75.000 ember, az emberiség legnagyobb utazásának résztvevői.

Kicsim, a holnapi találkozóról valószínűleg visszaérek vacsoráig. Addig is, hozzáférést kaptál Tom nyilvános naplójához és az én személyes feljegyzéseimhez. A szavai, meg talán az egyémek nyomán összefüggéseiben fogod látni a küldetést. Remélem értelmet nyer majd számodra ez az egész, és megerősít abban, hogy ne add fel. És még valami: ha egy kicsit is érdekesnek vagy informatívnak találod, amiket írtunk, úgy arra kérlek, hogy te is készítsd el a saját naplódat. Írd meg benne a saját szavaiddal a világot, amit ezekkel a csodálatos emberekkel felfedezünk. Ki tudja, kicsim? Egy napon a gyermekeid és majd az ő gyermekeik is szívesen olvassák majd a szavaid.

Richmond Morgannis ezr. Holovid bejegyzés ... vége.

Több százszor visszanéztem apám bejegyzését a következő hónapok során. Minden alkalommal, ahogy viszlátot intett és puszit dobott, ígérve, hogy megölel mikor visszatér - sírnom kellett.

Ahogy apám és a Terrán Köztársaság vezetői, végezve a megbeszéléssel elhagyták a Colonial-7 fedélzetét, hatalmas robbanás tépte szét a dokkolót és vele a hajót. Soha nem azonosították a Colonial-7-et megsemmisítő terroristákat - apám és további 591 ember gyilkosait.

2642. január 6. A nap, ami örökre megváltoztatta az életem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://planetside.blog.hu/api/trackback/id/tr993450275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.